agentie online, promovare online, servicii web development, servicii web design, marketing online, ecommerce

35 de instrumente online pentru “spionat” concurența

MIN

Chiar dacă respectă principiul de fair-play, ceea ce ar fi și de dorit, orice business dorește să știe unde se află în piață față de competitorii săi.

Sunt mulți factori de luat în considerare atunci când îți spionezi concurența, cum ar fi poziționările lor în motoarele de căutare, cât de activi sunt și cum anume fac asta în social media, dacă există noi platforme de promovare pe care ei le folosesc, iar tu nu. Toate acestea pot fi copleșitoare, dar luând în calcul ce fac alții și dacă pentru ei funcționează sau nu, poate însemna pentru business-ul tău diferența dintre eșec și succes.

Tocmai de aceea tool-urile de marketing online sunt soluția. În multe cazuri, vei constata că, aceleași tool-uri pe care le folosești deja pentru a-ți monitoriza propriul website pot ajuta și la strângerea de informații despre ceea ce face competiția ta. De asemenea, poate folosești deja unele dintre tool-urile ce vor fi menționate în continuare, fără a profita însă și de funcționalitățile lor care te pot ajuta să-ți analizezi concurența.

Așadar, nu da skip la acest articol și descoperă care sunt tool-urile de marketing online utile pentru a-ți analiza concurenții și vezi ce poți afla cu ajutorul lor. Vom menționa în dreptul fiecăruia dacă este complet [gratuit], dacă se poate folosi gratuit, dar [limitat] sau dacă se poate folosi exclusiv [contra cost].

  1. Google Alerts [gratuit]

Acesta este un instrument foarte simplu și ușor de utilizat, care îți va trimite rapoarte direct pe e-mail. Dacă vrei să știi de fiecare dată când un concurent este menționat online, fie ca link sau pur și simplu ca nume, vei primi o înștiințare pe e-mail. Poți monitoriza cuvinte cheie, backlink-urile concurenților, mențiunile brand-ului tău în social media sau pe alte website-uri etc.. Depinde de tine ceea ce vrei să urmărești.

  1. SocialMention [gratuit]

Acest instrument are o mulțime de funcții utile care se concentrează pe bloguri, videoclipuri și social media. Prin introducerea unui termen de căutare, fie un cuvânt cheie, fie un nume de companie, instrumentul îți va spune ce se spune despre acest termen pe bloguri și platforme sociale. Poți vedea de câte ori și cât de des este menționat un termen și poți chiar să te abonezi la un flux RSS pentru acel termen, astfel încât să nu ratezi niciodată vreo nouă mențiune a sa. În concluzie, poți să monitorizezi mențiunile anumitor cuvinte cheie, mențiunile unui brand și să faci o analiză completă a ceea ce se spune pe diferite rețele sociale.

  1. Ubersuggest [limitat]

Ubersuggest este un instrument SEO multifuncțional care oferă analize de cuvinte cheie, analize ale concurenților și date SEO. Îl poți folosi pentru a explora noi idei de conținut, pentru a găsi cuvinte cheie și pentru a vedea ce face concurența. Există, de asemenea, o extensie Ubersuggest pentru Chrome, astfel încât să poți obține date despre cuvinte cheie și trafic în timp ce navighezi pe Internet. Practic, poate fi folosit pentru a afla ce conținut și cuvinte cheie funcționează cel mai bine pentru concurenții tăi, ce cuvinte cheie să țintești, idei de creare de conținut și care sunt noii concurenți apăruți.

  1. Owletter [contra cost]

Acesta vine și oferă posibilitatea de a vedea exact care este strategia de e-mail marketing a concurenților. Este suficient să stabilești ce website-uri vrei să urmărești și vei avea acces la fiecare e-mail pe care îl trimite competiția ta, inclusiv când îl trimit și dacă au sau nu reputație de spam. Astfel, poți vedea cât de des trimit concurenții tăi e-mail-uri, poți urmări e-mail-uri pe baza unor anumite cuvinte cheie și ai acces pe termen lung la date, astfel încât să poți observa tendințele în timp.

  1. Social Blade [limitat]

Cu ajutorul Social Blade, poți vedea statistici în timp real despre ceea ce fac concurenții tăi pe rețelele de socializare, inclusiv care este numărul lor de urmăritori și numărul de postări. Acest instrument este o modalitate rapidă de a obține o vedere de ansamblu, astfel încât să poți construi și tu o strategie de marketing social media competitivă sau chiar mai puternică. Pe scurt, poți vedea ce impact au concurenții tăi pe multiple tipuri de rețele de socializare.

  1. Google Keyword Planner [gratuit]

Deși acest instrument nu se concentrează în mod special pe analiza concurenților, fiind mai degrabă destinat pentru propriul website al unei companii, el poate oferi date și estimări despre cuvintele cheie pe care le folosesc și alte website-uri. Este gratuit, însă necesită crearea unui cont Google Ads pentru a putea fi folosit.

  1. Google Ads Auction Insights [limitat]

Cu ajutorul acestui instrument, accesibil tot din cadrul unui cont activ Google Ads, vei putea să identifici principalii concurenți și să urmărești activitățile lor de promovare plătită Pay-Per-Click. Mai exact, poți vedea pe ce cuvinte cheie licitează și ei, unde se suprapun cu tine și în ce perioade sunt mai agresivi în licitații.

  1. Instapaper [gratuit]

Acesta este un instrument simplu care îți permite să salvezi pagini web pentru o citire ulterioară pe computer, telefon mobil, tabletă sau chiar Kindle. Poate fi folosit pentru a salva conținut interesant de pe paginile web ale concurenților pentru a extrage ulterior idei bune și a găsi inspirație pentru propriile campanii.

  1. Monitor Backlinks [contra cost]

Exact cum îi spune și numele, acest instrument este destinat monitorizării backlink-urilor concurenților. De îndată ce detectează un backlink nou pentru website-urile alese pentru a fi urmărite, îți trimite un mail de notificare. De asemenea, poate trimite date despre calitatea backlink-urilor și dacă sunt “dofollow” sau “nofollow”.

  1. SemRush [limitat]

Acest instrument este specializat în furnizarea de date despre concurenți. Poți vizita pagina de pornire a SemRush, introduci site-ul unui concurent și poți obține imediat informații despre cuvintele sale cheie organice și poziționările, cuvintele cheie ale anunțurilor PPC și volumul de trafic. În plus, pentru a fi mai ușor de înțeles, toate datele vin într-un format grafic.

  1. SpyFu [contra cost]

Acesta este un instrument ușor de utilizat care îți permite să afli ce cuvinte cheie țintesc concurenții tăi, atât în căutarea organică, cât și în cea plătită Pay-Per-Click. Pur și simplu trebuie doar să introduci website-ul concurentului și poți descărca o listă a tuturor cuvintelor cheie pe care le vizează.

  1. Analiza Concurenților de la WooRank [contra cost]

Acesta este un instrument care oferă și el date despre concurenți, dar este doar o mică parte din tot ceea ce WooRank poate face. Poți să creezi un proiect, iar apoi poți să urmărești și să îți optimizezi site-ul pe baza rezultatelor acelui proiect. Dacă dorești să îți spionezi concurenții, aceasta este o opțiune a instrumentului.

  1. SpyOnWeb [gratuit]

Acesta este un instrument foarte popular, deoarece este atât de ușor de utilizat. Cu acest instrument, este suficient să introduci o adresă URL, un cod Google Analytics sau o adresa IP pentru a afla ce resurse aparțin aceluiași proprietar. Cu alte cuvinte, atunci când introduci un domeniu, obții rezultate pentru toate adresele IP diferite și apoi o listă de domenii care au aceeași adresă IP (în unele cazuri un site va avea mai multe adrese IP).

  1. SimilarWeb [limitat]

Acesta este un instrument care oferă informații despre trafic pentru orice site web. Tot ce trebuie să faci este să introduci un site web și imediat veți obține poziția sa în clasamentul global, clasamentul pe țară și clasamentul categoriei acelui site web, împreună cu un grafic care arată numărul săptămânal de vizitatori din ultimele șase luni. De asemenea, poți vedea câți clienți potențiali provin din diverse surse de trafic. Există și o secțiune unde poți să adaugi concurenți despre care vrei să afli informații și chiar vei primi sugestii cu privire la alți concurenți pe care ai putea dori să-i urmărești.

  1. What Runs Where [contra cost]

Deși acest instrument este specializat în cumpărarea de spații de promovare în mass-media online și ajutarea companiilor să cumpere corect, el are câteva funcții excelente pentru a vă urmări concurența. Acest instrument are informații despre peste 40 de rețele de publicitate din mai multe țări diferite și îți permite să urmărești o listă a concurenților. Apoi poți să primești o alertă de fiecare dată când un concurent lansează un nou anunț sau publică conținut nou pentru promovare.

  1. Link Explorer [limitat]

Îți permite să urmărești eforturile concurenților cu scopul de a construi link building. Poți vedea ce alte website-uri oferă link-uri către website-ul unui concurent și ajută la PageRank, autoritate domeniilor website-urilor care oferă link-urile și textele ancoră. De asemenea, poți compara datele despre linkuri, tocmai pentru a fi mai ușoară analiza activității concurenților.

  1. Ahrefs [contra cost]

Este un instrument foarte popular și folosit la scară largă. Oferă informații importante despre orice website, precum paginile de top, adresele IP și linkurile externe referitoare la concurenții săi direcți.

  1. Alexa [contra cost]

Acesta este unul dintre instrumentele mai avansate disponibile și evaluează site-urile web de mult timp. Acest instrument analizează totul atunci când vine vorba de spionarea concurenților (linking, trafic, cuvinte cheie etc.) și este o resursă excelentă de informații mai ales atunci când concurenții sunt internaționali.

  1. Sprout Social [contra cost]

Sprout Social te poate ajuta să găsești și să te conectezi cu oamenii care îți cunosc și chiar îți iubesc brand-ul. Având instrumente pentru a compara datele, engagementul, postările și conținutul, Sprout Social acoperă cu succes tot ce înseamnă prezența unui brand pe Social Media. De asemenea, poți verifica performanțele unor hashtag-uri, ale unor recenzii pe Facebook și poți urmări engagementul pe LinkedIn, Facebook, Instagram și Twitter. Prin urmare, cu acest instrument poți să afli ce-și dorește audiența brand-ului tău, să monitorizezi enagagementul și să publici conținut nou pe rețelele de socializare.

  1. Majestic SEO [contra cost]

Majestic SEO îți permite să descărci profilul de link-uri pentru oricare dintre site-urile concurenților tăi. Acest lucru înseamnă că mii și mii de link-uri vor fi la îndemâna ta. Apoi, poți exporta profilul link-urilor și îl poți analiza și diseca în lung și în lat, după cum dorești.

  1. The Search Monitor [contra cost]

Acest instrument se concentrează exclusiv pe datele despre concurenți. De asemenea, acesta permite monitorizarea afiliaților și brand-urilor. El monitorizează și rezultatele de la Google, Bing, Yahoo, YouTube și Baidu, alături de bloguri, site-uri web, forumuri, știri, dispozitive mobile și cumpărături online.

  1. iSpionage [contra cost]

Acesta este un alt instrument de monitorizare a cuvintelor cheie care îți permite să tastezi un concurent și să vezi cele mai performante cuvinte cheie organice, precum și plătite (atât pentru Google, cât și pentru Bing). De asemenea, poți afla și cât cheltuiește concurentul atât pentru căutare organică, cât și pentru cea plătită. Poți vedea și cel mai eficient anunț al concurentului căutat și poți vedea grafice care compară toate aceste date.

  1. Ontolo [contra cost]

Deși este etichetat ca un instrument pentru backlink-uri, acesta se concentrează și pe marketingul de conținut. Acesta te ajută să afli cum să-ți prioritizezi conținutul de marketing pentru a-l populariza, unde să-ți promovezi conținutul identificând autorii care au un link către conținutul tău și oferă sugestii pentru oportunități de link building.

  1. Link Prospector [contra cost]

Acesta este un alt instrument pentru link building și marketing de conținut. Este suficient doar să selectezi tipul de conținut pe care vrei să-l promovezi – guest post, pagini de link-uri, recenzii, donații, promoții sau giveaways - și apoi introduci cuvintele cheie relevante. Apoi, pur și simplu este generată o listă de oportunități de link building în baza a ceea ce ai căutat.

  1. BuzzSumo [limitat]

BuzzSumo este un instrument care îți permite să urmărești viralitatea a aproape oricărui tip de conținut online. Mai exact, el îți permite să urmărești cele mai populare tipuri de conținut pentru un anumit cuvânt cheie, să cauți și să contactezi influencers care au promovat sau distribuit conținut similar cu al brand-ului tău și să afli ce conținut al concurenților tăi are cele mai multe distribuiri online și dacă s-a viralizat.

  1. Feedly [limitat]

Concurenții tăi pot publica conținut tot timpul. Dar este aproape imposibil să verifici mereu bloguri concurente pe care dorești să le urmărești. Cum poți ști mereu ce publică concurenții tăi? Cum poți rămâne la curent cu strategiile lor de marketing pentru conținut? Cu Feedly, te poți conecta la mai multe bloguri și vei primi actualizări de fiecare dată când lansează conținut nou. Cele mai utile moduri de a folosi acest instrument este să urmărești strategiile de marketing de conținut ale concurenților și primești notificări instantanee atunci când ei publică conținut nou sau poți să urmărești blogurile preferate de marketing și să înveți noi tehnici imediat ce sunt lansate.

  1. OpenLinkProfiler [gratuit]

Unul dintre lucrurile importante pe care poți să le afli despre concurenții tăi este de ce link-uri de pe alte website-uri beneficiază aceștia. Open Link Profiler este o opțiune gratuită excelentă de a afla asta și este ușor de utilizat. În plus față de urmărirea backlink-urilor către site-ul concurenților tăi, poți vedea ce pagini au cele mai unice linkuri, ce industrii au link-uri cel mai des de la concurenții tăi, tipurile de linkuri (de exemplu linkuri de pe bloguri, documente electronice, interviuri, recenzii etc.), textele de ancorare cel mai des utilizate de acele linkuri  care fac trimitere către site-urile concurenților.

  1. NapoleonCat [contra cost]

NapoleonCat îți oferă facil un benchmark, în timp real. Poți crea cu ușurință un raport cu un set de pagini Facebook ale concurenților tăi și poți compara direct toate KPI-urile și chiar să setezi perioade de timp personalizate pentru a le vizualiza - zile, luni sau chiar ani. De asemenea, poți identifica cu ușurință cele mai bune momente pentru a posta pe Facebook grupând câteva pagini ale altor brand-uri concurente într-un set comparativ și investigând o perioadă mai lungă de timp, pentru a te asigura că ai suficiente postări pentru a trage concluzii viabile. Cu acest instrument, poți analiza postările și comentariile individuale din paginile concurenților tăi pentru a afla cu ușurință cu ce probleme se confruntă concurenții tăi și de ce au nevoie clienții lor.

  1. Pro Rank Tracker [limitat]

Pro Rank Tracker este un instrument online care permite utilizatorilor să monitorizeze poziționările cuvintelor cheie în numeroase motoare de căutare. Instrumentul oferă și alte câteva caracteristici, inclusiv auditul website-ului și analiza concurenților. De asemenea, oferă un tablou de bord cu date și statistici privind volumul căutărilor.

  1. Fanpage Karma [limitat]

Fanpage Karma extrage conținutul cel mai performant, dar și mai puțin performant al concurenților de pe canalele de social media, cum ar fi: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube și Pinterest. Cu toate acestea, funcționează cel mai bine pentru Facebook. În analiza sa oferită gratuit include metrici referitoare la engagement, creștere, frecvența și alte valori. În plus, va afișa cele mai utilizate cuvinte și hashtag-uri în textele publicate în social media, precum și cele mai bune momente pentru postat și idei de conținut.

  1. Moat [limitat]

Moat este unic prin faptul că se concentrează pe anunțurile Google tip Display. Pur și simplu introduci un nume de brand și acesta va extrage toate anunțurile tip Display ale acestuia pentru a le putea vedea și a descoperi ideile lor creative. Din păcate, nu funcționează pentru brand-uri locale din România, însă poate fi o bună sursă de inspirație prin research-ul brand-urilor de renume de la nivel internațional. Asta inclusiv pentru a cerceta cum abordează marile companii diferențele culturale dintre țări în mesajele și materialele lor de advertising online. Versiunea lor plătită permite, de asemenea, vizualizarea de date, metrici, inclusiv destinații de plasare, afișări etc. referitoare la bannerele din Google Display.

  1. Answer The Public [limitat]

Cu acest instrument, poți analiza cele mai frecvente căutări despre brand-urile sau obiectul principal de activitate ale concurenților tăi pentru a-ți structura mai bine strategiile SEO și SEM. Din păcate, acesta nu este disponibil momentan în limba română, dar poți verifica căutări în limba engleză pentru România.

  1. Mozbar [limitat]

Această extensie de browser de la Moz oferă o imagine de ansamblu a autorității unui site din punct de vedere Google. Pe baza metricilor proprii Moz de măsurare a autorității domeniului (DA), MozBar atribuie site-urilor un scor DA în funcție de probabilitatea sa de a se clasa în motoarele de căutare (pe baza unor factori precum backlink-urile). Cu cât scorul DA este mai mare, cu atât mai bine. MozBar este un instrument util pentru a determina rapid performanța potențială a unui site în rezultatele căutărilor. Când MozBar este activat, poți vedea, de asemenea, o comparație a site-urilor concurente dintr-o simplă interogare pe Google. MozBar îți permite să efectuezi un fel de analiză pasivă a competiției pe măsură ce examinezi site-urile concurente pentru a afla de cât timp există acestea în online și dacă ele reușesc să câștige sau nu backlink-uri.

  1. BuiltWith [limitat]

BuiltWith este un instrument gratuit care analizează codul sursă al unui site web. Dacă îl folosești, ți se dezvăluie informații precum sistemul de gestionare a conținutului pe care îl utilizează website-ului, ce pluginuri sunt instalate, dacă utilizează retargeting și ceea ce urmăresc prin sisteme de tracking. De asemenea, oferă o extensie Chrome pentru a analiza cu ușurință website-urile în timp ce navighezi.

  1. DataForSEO [limitat]

Acesta este un instrument de analiză a concurenților pe care îl poți utiliza pentru a compara metricile SEO ale website-ului tău cu cele ale concurenților. Oferă o analiză detaliată a traficului, împreună cu șase luni de istoric ale datelor despre trafic.

Lista putea fi mult mai lungă, dar momentan ne oprim aici pentru a nu transforma acest articol într-un dicționar sau un roman. Plus că am ales să le prezentăm pe cele mai populare și cele mai utile instrumente, pe baza experienței noastre. Indiferent în ce direcție îți canalizezi activitățile de promovare online, cu siguranță vei găsi cel puțin două sau trei instrumente de mai sus ca fiind utile. Dacă o să-ți placă acest articol și vom avea un feedback pozitiv pentru el, putem reveni cu o continuare, având în vedere că noi am identificat peste 100 de astfel de tool-uri online. Dacă știi și tu unele pe care vrei să le împărtășești, ne-am bucura să le menționezi în comentarii.

 

Surse:

PISICĂ Cristiana

Cristiana PISICĂ

PPC Whisperer