Ce inseamna marketing online?
14 Martie 2018
MIN
Probabil auzi in dreapta si in stanga: marketing, marketing online sau marketing digital. Dar stii ce inseamna? De ce este tot mai important astazi pentru brandul tau? Te invit sa iei o pauza de cateva minute si sa gandesti strict la cuvantul marketing. Ce iti sugereaza? Promovare? Notorietate? Vanzari? Reclama pe Facebook? Campanii? Clienti?
Acum ca te-ai gandit la o parte dintre aspectele mentionate mai sus, trebuie sa stii ca marketingul este ceva mult mai vast decat promovare, publicitate si vanzare.
Marketingul este un termen general care include foarte multe, de la brandul unui business la produse si/sau servicii, strategie, competitie, public, preturi si multe altele.
Dar ce iti sugereaza expresia marketing online ori marketing digital? Il incadrezi ca subramura a marketingului clasic? Sau dimpotriva, e ceva diferit?
Haide sa vedem ce semnifica si de ce este important pentru business-ul tau.
Marketingul online nu are o definitie standard, ci doar cateva interpretari. In principiu, se refera la toate eforturile de promovare a unui brand si de gestionare a relatiilor cu clientii sau cu potentialii clienti prin intermediul tuturor canalelor online si de social media.
Practic, el vizeaza componenta online, in toate aspectele, inclusiv cei 4 P: pret, produs, promovare, distributie (in engleza placement). In plus te poti gandi si la:
- Ce produse sau servicii alegi sa distribui prin canalul online?
- Ce preturi ai in online?
- Cum faci promovare online?
- Cum livrezi bunurile sau serviciile odata achizitionate prin mediul online?
Toate sunt intrebari care pica sub sfera marketingului online si pentru fiecare aspect poti avea o abordare diferita de ea adoptata in mediul real, offline.
De este important marketingul online pentru business-ul tau?
- Esti acolo unde sunt si utilizatorii tai frecvent
In primul rand, acest tip de marketing ajuta business-ul tau sa fie prezent acolo unde sunt mai tot timpul clientii tai: online.
Studiile arata ca tot mai multi utilizatori fac un mic research online inainte de a cumpara.
Cu toate ca volumul total al vanzarilor online este inca mai mic comparativ cu ceea ce se intampla propriu-zis in magazine, cresterea acestuia este impresionanta de la an la an.
Poate crezi ca utilizatorii tai nu stau online. Think again! Aproape toti oamenii interactioneaza cu mediul online: fie ca stau si citesc stiri pe telefon, sunt activi pe retele sociale sau isi desfasoara activitatea zilnica pe internet.
Trebuie doar sa gasesti exact canalele pe care ei le frecventeaza.
Iata cateva exemple:
- tinerii sunt foarte activi pe retelele sociale; oamenii de afaceri sunt foarte activi pe mail, publicatii cu continut interesant, LinkedIn sau aplicatii ale diverselor evenimente;
- agricultorii sau taximetristii stau foarte mult pe telefonul mobil si citesc zilnic stiri etc.
Si consumatorii serviciilor sau produselor tale sunt online si e important sa stii unde sa ii cauti.
- Masori si controlezi mult mai bine
Cu ajutorul rapoartelor Google Analytics sau a altor instrumente de masurare (exista zeci de tool-uri disponibile – vezi de exemplu lista de aici) poti analiza in timp real pentru website-ul tau:
- cate persoane au intrat pe una dintre paginile lui,
- de unde au venit,
- cat timp au stat pe site,
- ce pagini au vizualizat,
- ce varsta au,
- ce interese au etc.
Poti afla si care sunt canalele online care aduc cele mai multe conversii, cel mai mix pret per conversie, cel mai mare ROI si altele.
De asemenea, cu ajutorul rapoartelor interne oferite de retelele sociale, poti vedea tot felul de statistici despre audientele tale: Facebook, Youtube sau Linkedin iti ofera statistici detaliate in acest sens.
Astfel de date te ajuta sa monitorizezi in timp real succesul activitatilor tale de marketing online si sa alegi: ce opresti, ce mentii si ce extinzi.
- Buget accesibil de promovare
Comparativ cu publicitatea traditionala – publicitate la radio, TV, pe strada sau participarea la evenimente, publicitatea online implica costuri semnificativ de promovare (in combinatie cu modalitatile de micro-targetare foarte variate). Astfel, daca nu ai bugete extraordinar de mari, in online poti gasi usor modalitati sa le consumi eficient.
De asemena, in online poti testa diverse strategii de pret si produs mult mai usor, deoarece ai posibilitatea de a face A/B Testing destul de usor.
- Optiuni variate de promovare
Gandeste-te ce se intampla cu un banner stradal sau cu un pliant - la cate persoane ajunge si care este destinatia lui finala.
In marketingul online ai numeroase optiuni de promovare, de la campanii PPC la e-mail, SEO si multe altele.
Nu ai definit foarte bine activitatea business-ului tau online si nu stii de unde sa incepi? Iti dam o mana de ajutor, contacteaza-ne.