agentie online, promovare online, servicii web development, servicii web design, marketing online, ecommerce

Domeniile web .ro in 2018

MIN

Ai un domeniu web .ro si ai auzit tot felul de zvonuri? Nu stii clar ce se intampla cu domeniul tau? Cand expira si mai ales ce domenii ai inregistrat?

Cu siguranta ai citit ca, de la inceputul lunii martie 2018, domeniile web .ro vor trece din regimul "pe viata" in regimul de plata anuala - practic inregistrarea se va efectua anual. Cand intra in vigoare aceasta schimbare: chiar maine, 1 iunie 2018.

Daca pana acum erai obisnuit sa platesti un domeniu .ro o singura data si sa-l detii „pe viata”, fara alte costuri, acum trebuie sa platesti o taxa anuala de mentenanta, asa cum se intampla deja la alte tipuri de extensii: .com, .eu, etc.

Registrul national de domenii .ro (RoTLD) a inceput de la 1 martie 2018 sa faca tranzitia catre sistemul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro, urmand ca acestea sa se inregistreze si sa se reinnoiasca pe o perioada cuprinsa intre 1 si 10 ani. Citeste mai multe detalii aici.

Altfel spus, daca pana acum plateai aproximativ 40 EURO + TVA pentru un domeniu ”pe viata”, de la 1 martie 2018 vei incepe sa platesti aproximativ 12 EURO + TVA pe an pentru domeniile .ro (cu variatii de pret in functie de compania la care alegi sa il inregistrezi si de durata pe care alegi sa il inregistrezi). Spre exemplu noi inregistram domeniile .ro la super pret in luna iunie - doar 7.79 EUR/an - intra acum pe website-ul nostru de inregistrare domenii

Domeniile web deja inregistrate inainte de 1 martie 2018 incep sa expire pe principiul valabilitatii pe 5 ani. Adica, mai simplu spus, daca ai inregistrat un domeniu la 1 iunie 2017, el este valabil pana la 30 mai 2022.  

Ai un domeniu web si te intrebi care este statusul lui? Vrei sa-l verifici, insa nu stii care sunt pasii? Sau iti doresti sa inregistrezi un domeniu nou si totul ti se pare complicat?

Iata mai jos un mini-ghid care te poate ajuta in acest sens.

Inregistrare domeniu web

Cum inregistrezi un domeniu web nou?

Primul pas spre o afacere in mediul online, este sa alegi un domeniu reprezentativ, de preferat cu numele brandului tau. Poti sa verifici si sa inregistrezi un domeniu chiar prin serviciul nostru, aici.

Daca domeniul este deja inregistrat de alt utilizator, persoana fizica sau persoana juridica, sistemul afiseaza: Domeniul este deja inregistrat! Prin urmare, nu il poti inregistra in prezent.

Nu exista undeva o lista publica in care sa fie trecute toate domeniile inregistrate pana in prezent, decat pentru administratiile publice si locale (vezi lista aici).

Atentie:

  • Poti sa cumperi un numar nelimitat de domenii noi cu urmatoarele ierarhii: .ro, .eu, .biz, .info, .com, .store.ro, .com.ro, info.ro, .tm.ro, .net, .org, .name si chiar care contin diacritice sau cifre arabe. Cauta orice nume te intereseaza direct aici.
  • Din momentul in care ai rezervat un domeniu prin completarea formularului de rezervare, ai un termen de pana la 32 de zile in care acesta „iese de pe piata” si asteapta ca tu sa il platesti. Dupa acest termen, daca nu ai efectuat plata, el redevine liber pentru a putea fi rezervat / inregistrat de o alta persoana.
  • E-mailul pe care inregistrezi domeniul trebuie sa fie unul la care ai acces si vei avea acces si in viitor. Altfel iti va fi dificil sa faci orice fel de modificari ulterioare.

Cat costa un domeniu?

Pretul de inregistrare a unui domeniu variaza de la furnizor la furnizor, in functie de extensie (.ro, .com, .eu etc.) si de perioada aleasa de inregistrare (de la 1 la 10 ani).

La noi, costul serviciului pentru inregistrarea unui nume de domeniu .ro este, in luna iunie, redus de la aprox 12 EUR/an la doar 8.79 EUR/an la care se adauga TVA (19%). 

Este recomandat sa-ti inregistrezi domeniul pentru 10 ani. In acest fel, poti beneficia de un pret mai mic per an si poti sta linistit ca domeniul ramane al tau pe aceasta perioada fara ca tu sa mai faci ceva.

Odata ce ai gasit domeniul dorit disponibil, completarea unui formular de inregistrare dureaza intre 1 si 3 minute. Mai apoi, vei primi prin e-mail toate instructiunile necesare pentru finalizarea inregistrarii.

Procesul de inregistrare, de la primirea rezervarii pana la finalizare, dureaza in general 2 zile lucratoare de la efectuarea platii.

 

Verificarea, modificarea sau actualizarea portofoliului de domenii

Cum stii ce domenii ai in portofoliu?

Daca din diverse motive ai uitat ce domenii ai mai achizitionat in trecut, poti sa verifici usor, folosind adresa de e-mail pe care le-ai inregistrat: intra aici si adauga-ti adresa de e-mail in campul E-mail. Vei primi in scurt timp un e-mail cu lista de domenii inregistrate pe acea adresa de e-mail.

Ce faci daca nu mai ai acces la e-mailul pe care ai inregistrat domeniul?

Pot exista mai multe astfel de situatii:

  • E-mailul de companie nu mai exista – cea mai simpla varianta aici este sa recreezi e-mailul respectiv, pentru a putea accesa cu usurinta apoi domeniile inregistrate pe acel e-mail
  • E-mailul pe care l-ai inregistrat nu era al tau, este al altcuiva care nu doreste sa iti transmita accesul – in aceasta situatie, daca nu reusiti sa va intelegeti, poti incerca sa iti modifici adresa de e-mail din sistem. Vezi detalii mai jos.

Cum resetezi parola contului de administrare a domeniului?

In cazul in care ai acces la adresa de e-mail pe care ai inregistrat domeniul, dar ai uitat parola de administrare domeniu, poti sa soliciti resetarea acesteia, apasand butonul "Resetare parola" de aici.

Atentie:

Resetarea parolei presupune transmiterea informatiilor care trebuie trimise la adresa de e-mail a detinatorului dreptului de folosinta al numelui de domeniu.

Cum modifici adresa de email, dupa ce ai inregistrat un domeniu?

Daca doresti sa-ti modifici adresa de email dupa ce ti-ai inregistrat un domeniu, exista o procedura clara pe ROTLD.

  1. Pentru persoane juridice
  • completezi Cererea de resetare email
  • anexezi o copie dupa cartea de identitate a solicitantului si o copie dupa Certificatul de Inregistrare de la Registrul Comertului sau dupa Certificatul de Inregistrare Fiscala.
  1. Pentru persoane fizice

Cum actualizezi numele detinatorului unui domeniu web?

In general, daca doresti sa actualizezi numele detinatorului unui domeniu web atunci urmezi o procedura asemanatoare cu cea a de Modificare a adresei de e-mail. Iata toate detaliile necesare aici.

Atentie:

Aceasta procedura este valabila doar pentru situatiile in care numele detinatorului s-a schimbat oficial (exemplu: s-a schimbat numele companiei sau numele persoanei fizice dupa casatorie, sau alte exemple similare). Pentru transferul unui domeniu web de la un detinator la altul, exista o alta procedura! (vezi pct V)

 

Expirarea domeniilor web

Cum se verifica data expirarii unui domeniu web?

Daca ai inregistrat un domeniu prin serviciul Inregistrare-Domenii.tm.to, poti verifica foarte simplu cand expira domeniul tau: trebuie doar sa adaugi numele domeniului si sa dai click pe Verifica domeniu. Alaturi de mesajul care te anunta ca domeniul este deja inregistrat, va aparea si data la care acesta expira.

De asemenea, RoTLD iti ofera un Simulator Data Expirare.

Atentie:

Am mai mentionat in acest articol, dar mai mentionam o data: de la 1 martie 2018, domeniile web .ro expira dupa 5 ani de la data inregistrarii. Asadar, daca ai inregistrat un domeniu inainte de anul 2014, atunci acesta va expira in acest an, 2018.

Prelungirea domeniilor web

Daca ai deja unul sau mai multe domenii si stii ca aproprie data de expirare, le poti prelungi in cativa pasi simpli, direct pe website-ul Inregistrare-domenii.tm.ro, indiferent unde le-ai inregistrat: Dupa ce ai introdus numele domeniului in casuta de cautare, apasa click pe Prelungire domeniu in loc de Verifica domeniu / pret.

Apoi completeaza formularul afisat si vei primi instructiunile necesare pe e-mail. Poti prelungi domeniul direct pe o perioada de 10 ani, ca sa scapi de griji.

Transferul unui domeniu de la un registrar la altul sau de la un detinator la altul

Care e procedura de transfer de la registrarul vechi la unul noi?

Daca te gandesti sa te muti de la un furnizor la altul o poti face relativ simplu, pe site-ul RoTLD sau prin oricare partener acreditat RoTLD, cum este Inregistrare-domenii.tm.ro spre exemplu (Best Web Image SRL).

Transferul unui domeniu este o procedura administrativa. Pentru a face acest lucru, ai nevoie de o cheie de autorizare.

Poti obtine cheia de autorizare direct din contul tau prin care iti administrezi domeniile (iata procedulra pe website-ul nostru, aici) sau direct pe website-ul ROTLD (Domenii .ro > Administrare Domenii > On-Line)

Pasul 1. Te loghezi in cont, cu numele domeniului si parola. Daca ai uitat parola, o poti reseta, vezi punctul de mai sus Resetare parola.

Pasul 2. Dupa ce te-ai logat, apasa pe tabul Chei de autorizare > Transfer la alt registrar.

Pasul 3: Vei primi pe e- mail cheia de autorizare pentru transferul domeniilor. (E recomandat sa verifici si in Spam, daca nu a ajuns imediat in casuta de mail).

Pasul 4: Ultimul pas este sa transmiti cheia de tranfer furnizorului nou, in maximum 14 zile, pentru transferul sau prelungirea domeniului.

Atentie:

Transferul domeniului in sine nu implica taxe sau alte comisioane. Prelungirea domeniului presupune insa plata taxei care se plateste si in cazul inregistrarii unui domeniu, pe perioada de timp dorita.

Cum transferi un domeniu la altcineva? Cum vinzi un domeniu?

Si in acest caz procedura de transfer este una simpla. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

Pasul 1. Actualul detinator al domeniului genereaza cheia de autorizare de la furnizorul sau

Pasul 2. Actualul detinator transmite cheia de autorizare viitorului detinator

Pasul 3. Viitorul detinator al domeniului completeaza un formular de tranfer online.

Pasul 4. Actualul detinator mai completeaza o cerere de transfer, pe care o gaseste aici.

Pentru mai multe detalii, citeste aici.

Stergerea unui domeniu .ro

Daca esti decis sa stergi un domeniu pe care nu il mai folosesti sau pe care nu il mai vrei sa-l prelungesti atunci poti sa faci o cerere catre RoTLD.

Pentru persoane fizice pe langa cererea de stergere mai este necesara o copie a cartii de identitate.

Pentru persoane juridice, pe langa cererea de stergere si copia dupa cartea de identitate, mai trebuie adaugata o copie dupa certificatul de la Registrul Comertului al firmei detinatoare (sau un document similar pentru organizatiile ce nu sunt inscrise la Registrul Comertului).

Atentie:

Trebuie sa retii ca stergerea nu se va face instant, ci domeniul va fi programat pentru eliminare peste un interval de 60 zile de la data acceptarii si procesarii cererii. In aceasta perioada domeniul este suspendat si nu mai poate fi folosit.

Daca nu mai doresti reinnoirea / prelungirea domeniului si implicit nu achiti contravaloarea serviciului de mentenanta, domeniul va primi starea de „pendingDelete„ si va fi sters automat peste 90 de zile de catre RoTLD.

Pelungeste domeniul tau acum pe o perioada cat mai lunga si scapa de o grija! J

CREADIV Wizard

Wizard CREADIV

The Team