agentie online, promovare online, servicii web development, servicii web design, marketing online, ecommerce

Ce inseamna Front-End si ce inseamna Back-End?

MIN

Servicii Web Development Poate ați întâlnit de multe ori termenii de Front-End și Back-End, dar nu prea ați înțeles ce înseamnă fiecare și cu ce se mănâncă? În câteva cuvinte, Front-End-ul e ce se vede și Back-End-ul este locul de unde se administrează informația, defiind vizibil vizitatorului website-ului. Să începem cu frontend-ul...

FRONT-END Când discutăm despre front-end , vorbim despre acea parte a site-ului sau a aplicației web, pe care o putem vedea și cu care interacționează vizitatorii. Front-End-ul are două părți: design-ul (partea creativă) și dezvoltarea interfeței (partea de cod sau implementare HTML CSS). În trecut, partea Frond-End era privită unitar, însă în ultimii ani a apărut necesitatea tot mai mare de a face diferențierea între partea de design grafic (ce se vede efectiv) și partea de implementare (cum funcționează ce se vede, cu ajutorul HTML, CSS, JavaScript). Așa a apărut de fapt și diferențierea de roluri între designer și front-end developer.

Atunci când vă decideți să începeți un proiect online, este bine să înțelegeți aceste roluri diferite, pentru a nu avea niște așteptări nerealiste de la designer sau pentru a nu subestima rolul front-end developerului. Există, desigur, și persoane care le pot face ok pe ambele, însă, de obicei, ele se întâlnesc tot mai rar, pentru că fiecare se specializează. So, keep in mind ca absolut tot ce vedem când utilizăm internetul este o combinație de HTML, CSS și JavaScript, toate fiind controlate de browser-ul folosit.

Acesta include elemente precum font-uri, meniuri, butoane, tranziții, formulare de contact, etc. Degeaba arată ele bine, dacă nu sunt implementate corespunzător, sau degeaba funcționează bine, dacă nu arată bine. Desigur, pentru a putea gestiona intorduce și gestiona informațiile vizibile în elementele de interfață, avem nevoie de o consolă de administrare. Aceasta poate fi creată de la o, așa cum procedăm noi în cadrul BWI / CREADIV sau poate fi open-source, adaptată proiectului vostru, precum Wordpress, Joomla, Magento, Drupal, etc, etc, etc. Acesta este Back-End-ul.

BACK-END Back-End-ul de obicei constă în trei părți: un server, o aplicație de interfață și o bază de date. Rolul principal al acestuia este cel de management de conținut. Cum anume sunt introduse paginile și textele pentru un website de prezentare? Cum sunt administrate informațiile într-un magazin online? Prin Back-End, "interfața pentru administratori". Persoana care lucrează la Back-End este programator, sau back-end developer.

Cunoștințele sale sunt diferite de cele ale unui front-end developer, fiind mult mai adâncite în zona de programare. Tehnologiile de Back-End de obicei constau în limbaje precum PHP, Ruby, Python, etc. Pentru a le face și mai ușor de folosit, sunt îmbunătățite cu framework-uri precum Ruby on Rails, Cake PHP sau Code Igniter, care ajută la dezvoltarea mai rapidă. Mulți probabil ați auzit de WordPress. Acesta este un foarte bun exemplu de Front-End si Back-End lucrând împreună, deoarece WordPress este un framework open-source construit pe PHP, pe care trebuie să îl instalați pe server-ul vostru împreună cu o bază de date. Pe lângă acest aspect, pe partea grafică, designerii creează și personalizează aspectul (fie dezvoltă o temă de la 0, fie personalizează o temă deja existentă) și front-end developerii personalizează funcționalitățile folosind HTML, CSS și Javascript.

Noi avem o abordare puțin diferită, mai precis creăm de la 0 atât partea de Front-End (grafică + funcționalități) cât și partea de Back-End (programare web), exact după obiectivele fiecărui client în parte. De ce? Pentru că proiectul final este mai ușor de folosit și complet personalizat! În ce lucrăm? Php, pe Code Igniter. Concluzie Sperăm că acest articol v-a ajutat să aveți o imagine mai clară asupra acestor termeni de web design, front-end și back-end,  iar data viitoare când vă întâlniți cu unul dintre ei, veți știi mai bine ce înseamnă fiecare. Care sunt gândurile voastre legate de subiectul acesta? Alăturați-vă conversației printr-un comentariu :)

CREADIV Wizard

Wizard CREADIV

The Team